Tallhem

Om livet på den lilla gården Tallhem. Familj, Hästar, Skog & Natur....

Äntligen!!

Kategori: Allmänt

Igår kväll när jag gick ut för att ge hästarna kvällsmat, så var det bara Benji som kom........ Sabina syntes inte till, som tur e hade jag ficklampan med mig så jag gick upp i skogen för att leta. Till slut hittade jag henne, hon låg ner och fölets nos och ben stack ut, Shit tänkte jag jag slängde lampan och började dra, men jag orkade inte, jag slet upp fostresäcken och blåste lite i fölets näsborre, då hörde jag att den började andas.
Fredrik ringde och undrade vart jag tog vägen, FÖLET KOMMER!!!!! skrak jag i luren och la på.
Fredrik kom springade med rep, vi band fast det i benen och började dra, när fölet var ute så att det bara var bakbenen och höfterna kvar så ställde sig Ina upp, vi slet som idioter, till slut kom han ut. Vi började massera honom och försökte få upp Ina så att efterbörden kunde komma ut, efter en liten stund la sig Ina ned igen och då kom efterbörden.
Fölet ville inte dia och inte stå upp, men efter mycket övertalning från oss så gick det kanon!!!
Vi var inte i säng förrän vid halv två inatt, så man är ju lite mör idag, Fredrik har även varit ute och tittat till honom en extra gång inatt.... Så fredagsmyset blir det nog inte mycket med, vi kommer nog somna gott i varsin ände av soffan ikväll!! :-)

Lillskiten

Kategori: Allmänt

Sabina och lille hingsten!

Kategori: Allmänt

Sabina

Kategori: Allmänt

När kommer du?

Kategori: Allmänt

Nu har det gått ca 20 dagar över tiden för lilla Ina, när jag kommer hem från jobbet idag önskar jag att hon har stora vaxproppar och att det är dags att föla, det börjar bli tröttsamt denna eviga väntan.
jag håller en tumme för att det ska gå bra och att fölet inte är för stort.

/A-L

Det fortsätter att grönska.... Visst är våren go!

Kategori: Allmänt


Backsippor....

Rhododendron... Tallhems första!! (I allafall på vår tid..)
Dom kanske inte gillar läget här men vi försöker!


Dagarna går och det växer så det knakar. Men...
Inte har det kommit nåt föl ännu!  Anna-Lisa har varit ute och motionerat "lilla Ina" idag igen.
Kan det hjälpa så är det ju toppen men det är trögt....
/Fredde

Hur ska det bli?

Kategori: Allmänt

Sitter och förundras över hur folk tänker........ eller inte tänker! De flesta har väl läst om Arne och Gunnel i Aftonbladet, de som snart ska tvingas flytta isär efter 63år tillsammans. Hur tänkte kommunen där? Varför tvingar man isär gamla som vill dela sin sista tid tillsammans? Är det inte meningen att dom ska må bra?

Idag tar människor så lätt på äktenskap och samlevnad, har vi tappat respekten för varandra? Självklart har alla par upp och nedgångar, men man får ju hjälpas åt i nedgångarna och bita ihop ibland för oftast är ju inte gräset grönare på andra sidan...........
Självklart tycker man inte lika alla gånger, men vem vill en partner som bara hänger med, det blir ju aldrig några diskussioner och man kommer sannerligen inte att lära sig nåt nytt, att se olika sidor och versioner av saker och ting.

Jag älskar att diskutera med min man, fast vi blir osams och inte tycker lika emellanåt, men jag älskar honom mest av allt i alla fall, det är ju en av alla saker som jag älskar hos honom, alla dessa små egenheter som ibland är irriterande och ibland så härliga och jag är övertygad om att han tycker lika dant.....

Ta hand om varandra och ta vara på den tid man har tillsammans!!

Hoppas att det inte blir fler fall som Arne och Gunnel.......... Kanske dags att se över äldrevården...ordentligt!!!!!

Skogskörarkurs!

Kategori: Allmänt

Två måndagar i rad har jag gått en teoretisk kurs i skogskörning, väldigt intressant. Jag vill rekommendera alla som har skog att använda häst av många skäl! 
Det är ju väldigt miljövänligt, det ger mycket mindre skador i skog och mark, mindre buller som stör de vilda djuren och har man använt häst vid 1:a och 2:a gallringen så får man ut mer vid en slutavverkning.
På lördag är det dags för lite praktiska övningar med häst, ska bli hjättekul, sen blir det hem och träna med Benji och så fort fölet kommer ut så ska även Ina introduceras i skogkörning! Fölet får hänga med i skogen när vi tränar.
Tänk vilken lycka att kunna jobba med det man älskar, att komma hem på kvällen och känna sig glad och nöjd med det arbete som man utfört, att känna sig trött för att man jobbat fysiskt!

Föl?

Kategori: Allmänt



Ibland undrar vi om hon har blåst oss alla....

För nåt föl verkar ju inte vilja komma ut....

Känner ni doften.......

Kategori: Allmänt


av nyklippt gräs??
Årets första klippning luktar jättegott..

Synd att man glömmer det när gräset växer som jävligast, och man inte tycker att man hinner klippa färdigt förrän det är dags igen.....



Visst är det härligt när det grönskar!/Fredde

Stora killen!

Kategori: Allmänt

 
Albin har idag tappat sin andra tand! Visst blev det snyggt!

Förvirrad.....

Kategori: Allmänt

Hade en underbar dag igår, med trevligt sällskap, Elin, Hampus och Jesper var här och lekte med pojkarna. När Fredrik kom hem tog vi en tur på cyklarna, jätteskönt.
Vid åtta tiden på kvällen satt jag i soffan och det kändes som om jag hade glömt nåt....... Jag hade helt glömt bort att jag skulle på skogskörarkurs i Hässleholm!!!! Faan hur j.....a senil får man bli, blir så trött på mig själv att jag e så totalt senil och förvirrad, jag har ju längtat efter detta ända sedan jag anmälde mig i Januari!!
Jag slängde mig i bilen så jag hann vara med de sista 30 minuterna i alla fall.... Nästa måndag ska jag hänga på låset till kurslokalen, tänker inte missa en enda sekund!

Inatt vaknade lilla Oskar, när jag tog upp honom var han jättevarm, i morse hade han 39,2 i temp......Jag som hade tänkt att vi skulle vara ute hela dagen och fixa i trädgården och kanske köra en sväng med Benji, men det får väl vänta till en anna dag..... Stackars min lilla älskling.....

Vår!

Kategori: Allmänt

Härligt med sol och vår! Igår hade vi en skön dag i solen, först var vi på Solhaga och tittade på växter och träd som vi skulle vilja ha i vår trädgård, sen var vi ute hela eftermiddagen och fixade i rabatten runt vårt lilla vattenfall.
Det var nästan +20 ute. Underbart!

Nu väntar vi ju fortfarande på att fölet ska titta ut, ska iväg och inhandla lite energigivande kraftfoder så hon får massor av energi innan fölet ska komma. Hennes juver har svullnat ännu mer och hon äter mer nu, hoppas att det är dags snart så vi slipper vaka om nätterna.......

Denna väntan.....

Kategori: Allmänt

Igår kväll ställde jag klockan på 00.30 för att jag skulle gå upp och titta till hästarna, men eftersom jag jobbat och nattsuddat ett par nätter nu så är jag ju ganska trött...... kl. 02.30 vaknade jag av att lilla Oskar var ledsen, tyckte det var lite konstigt att jag sovit med telefonen i handen. ;-) När jag vaknat till satt och gav Oskar välling kom jag på att ställt larmet på telefonen för att jag skulle kolla hästarna, jag har antagligen stängt av den i sömnen.

Tut att det inte är så många som är ute och åker på nätterna, vilken syn att få se mig iförd nattlinne eller min overallpyjamas och gummistövlar springa runt i hagen och leta efter hästar.... Kan ju vem som helst få mardrömmar av!

Idag var Sabinas juver ännu större och hon var jättehungrig, hoppas att det är dags snart......... det är dag 330 idag....

Varför har man täcke på sin häst?

Kategori: Allmänt

Igår var det ca13 plusgrader ute, jag har en t-shirt och en luvtröja på mig, känndes alldeles lagom. När jag var ute och åkte såg jag att många hästar fortfarande hade sina täcken på sig och då undrar man ju varför? Det är ju knappast för att dom fryser! Jag kan förstå om man har täcke på sin häst om det regnar och man ändå vill ut och rida, det är ju inte så lätt att få en blöt och lerig häst ren, men att ha täcke på en häst när det är sol och varmt ute är bara elakt, låt hästar vara hästar!!
Nu kommer det säkert att vara nån som säger: ja men du har ju kallblod! Ja visst har jag det, men jag har också haft fullblod och hon var ute i ur och skur utan täcke och det var inga problem.
Tävlar man och tränar man väldigt mycket och har en häst som är klippt behövs det ju täcke, men inbilla inte mig att alla dessa hästar med täcken tränas och tävlas, de flesta skrotar i hagen och anledningen till att de har täcke är nog för att ägaren inte har lust eller tid att borsta!

Det tjafsas hela tiden om hästar som går ute dygnet runt, de ska ha tillgång till ligghall mm..... Mina hästar använder sitt vindskydd som toalett. Enda gången de står där är när jag har lagt in en massa halm då står de och äter tills den är slut sen går dom. De ligger hellre i skogen och myser.
Känns förjävligt att folk tvingas bygga vindskydd för att nån frusen människa har bestämt det, det bästa hade varit om man såg till individen och vad den behöver. De djur som får vistas ute mycket är de som är mest friska.
Det hade varit bätte om den energin och de pengar som det läggs på djur som är ute mycket, lades på djur som knappt får gå ut. Det finns hästar som endast vistas i en skrittmaskin morgon och kväll, resten av dagen står de i en box, vad är det för liv? Eller så får dom gå ut i en varsin liten hage, jag tycker synd om alla djur som inte får springa runt och busa och bara vara djur! De kanske har sällskap när de står där i varsin liten hage, men alla behöver närhet ibland, inte närhet av människor utan av likasinnade.

Underbart med barn!

Kategori: Allmänt

När jag och barnen var inne i stan och åt hamburgare utbrister Albin helt plötsligt: MAMMA titta en påskkärring!!! Jag vände mig om och jag kunde då inte se nån påskkärring.
- Vart ser du den?
-Hon sitter där borta på bänken!
Då börjar jag inse att det är den muslimska kvinnan med burka som Albin menar.......... Hur förklarar men religioner för en 4 åring? ha ha ha men jag tror att jag lyckades ganska bra i alla fall.
Sen när vi gick ut från Mc Donald´s så möter vi en tjej i orange dunväst, då säger Albin: Jaha hon har nog varit och simmat! -Varför tror du det? frågade jag. -Hon har ju en sån där väst på sig som man måste ha om man är vid vattnet! :-)
-Menar du flytväst?
-Ja.
ha ha ha helt underbart med barn, tänk om man bara kunde komma ihåg alla roliga saker som dom säger och gör!

Trädgården

Kategori: Allmänt

Vår trädgård

Kategori: Allmänt

Tallhem

Kategori: Allmänt

Benji och Sabina

Kategori: Allmänt

Sol sol sol!!

Kategori: Allmänt

Idag skulle jag jobbat men eftersom Ina ska föla så fick jag ledigt. Än så länge har det inte kommit nåt föl, men det är nog nära nu.....
Idag blir det en heldag ute i solen, fika och massor av spring till hagen. Jag delade av hagen igår så att hon skulle får vara ifred, Benji är ju snäll men man vet inte hur han reagerar när hon skall föla......

I väntans tider!

Kategori: Allmänt

Sabina ska föla när som helst, igår trodde vi att det var dags, hon var orolig och gick undan och ville inte äta, hon stog mest och hängde. Jag vakade och var uppe inatt men inget föl.
Hennes juver är sprängfärdiga, men inga vaxproppar.
Jag är nog mer nervös nu än vad jag varit när jag själv skulle föda.
Att det ska ta sån tid........

Efter regn kommer solsken!

Kategori: Allmänt

2010 var ett riktigt skitår. Den enda solglimten det året var vår son Oskar, som föddes i februari.
Jag började året med havandeskapsförgiftning, blev inlagd den 17:e februari. Den 19.e tyckte förlossningen att det var dags för igångsättning och 3 timmar senare kom lille Oskar ut.
Moderkakan ville dock inte komma ut, barnmorskan hängde och tryckte på magen så att den till slut släppte.
Den 21 februari var det dags att åka hem, storebror Albin var helt överlycklig.
Den 22 februari vaknade jag av att jag hade fruktansvärt ont i magen. Det blev en vända in till akuten, där konstaterade dom att det inte var min livmoder det var fel på, men det visste jag ju redan eftersom det var magen jag hade ont i. Jag skickades hem med lite värktabletter.
På kvällen den 23 februari känndes det som om nån stack en kniv i sidan på mig.
Den 24 februari ringde jag vårdcentralen, min mage hade inte blivit ett dugg bättre. jag fick en tid till min doktor direkt, dom tog lite prover och det slutade med ambulans in till sjukhuset.
Efter mycket om och men och min älskade mammas närvaro och envishet så opererades jag, min blindtarm hade brustit, hela min mage var fylld med var.
dagen efter operationen blev jag sämre, jag förflyttades till intensiven, där vårades jag för bukhåleinflammation, blodförgiftning och lunginflammation.
Efter många turer med lugninflammationen, slangar i lugna och mage för att få ut vätska, fick jag åka hem, det blev ca 4 veckor på sjukhuset........
Äntligen skulle vi bli en familj, mamma kom hem igen. Min älskade make Fredrik fick dra det stora lasset hemma. Som tur är har mina underbara föräldrar hjälpt till massor, mamma och pappa bodde hor mig när jag låg på intensiven, de hade hand om Oskar så jag kunde ha honom nära mig. Mamma bodde hos mig på sjukhuset så jag skulle slippa vara själv och så att jag skulle kunna träffa Oskar, Fredrik var ju hemma med Albin.
fredriks föräldrar passade Albin när Fredrik var hos mig.

Sommaren 2009 var det dags för en lugnröntgen, eftersom jag hade haft lugninflammation, på röntgen visade det sig att jag hade en förändring i vänster lunga.
Den 9 november blev jag inskriven i Lund och den 10:e opererade det bort en liten bit av lungan. 3 veckor senare kom resultatet, det var en elakartad tumör.
Den 9 december var det dags igen, nu opererade de bort övre loben på vänster lunga.

Nu är det 2010 och jag känner mig mycket bättre, inga fler behandlingar behövs. Lungcancern ska vara borta. Kontroll var tredje månad det första året och sen kommer kontrollerna att bli glesare.

Välkommen till min nya blogg!

Kategori: Allmänt